Dolf Chin See Chong – Waarom voeding cruciaal is voor je gezondheid


Voor ons eerste nummer van 2020 mochten we Dolf Chin See Chong opzoeken in zijn praktijk in Breda.  Dolf is naast Chinees geneeskundig professional tevens lesgever bij verschillende onderwijsinstelling en een ondernemer puur sang.  Zijn praktijk in Breda is dan ook een mooi voorbeeld van hoe men met de juiste intentie een gecombineerd gezondheidscentrum kan neerzetten.  De praktijk PMC zit ondertussen op vier locaties en er wordt zeker niet stilgezeten.  Ondanks de ruime bagage van Dhr. Chin See Chong gingen we naar hem toe met name vanuit onze honger om meer te leren over de Chinese kijk op voeding.  Lees gerust met ons mee – uit nr. 13 van het CNYS magazine.

INTERVIEW Dolf Chin See Chong

Mijn naam is Dolf.  Zo’n 19 jaar geleden ben ik hier begonnen in Breda.  Ik ben mijn loopbaan begonnen bij Hans Louet Feisser – hij deed manuele therapie, fysiotherapie en acupunctuur.  Gezien hij vaak in Spanje verbleef moest ik geregeld zijn patiënten over nemen terwijl ik nog maar weinig van acupunctuur afwist.  Op die manier en met zijn aanwijzingen ben ik in het vak gerold.  Zijn uitgebreide boekenkast en cursussen waren mijn eerste leerschool vooraleer ik uiteindelijk in Amsterdam acupunctuur ben gaan studeren.  Momenteel draaien we zo’n 150 mensen per week enkel op acupunctuur.  Ik heb vier praktijken in Breda waar naast acupuncturisten ook osteopaten en fysiotherapeuten in dienst zijn.  Naast de praktijk geef ik al 15 jaar les bij OTCG in Antwerpen.  Lessen acupunctuur en met name ook voedingsleer.  Ik geef les in Leuven en ook elk jaar een Masterclass in Rome.  Het les geven is iets wat ik samen met mijn vrouw Mieke erg leuk vinden en dat willen we ook nog gaan uitbreiden.  We willen uiteindelijk een volledig centrum gaan opbouwen met theehuis, leslokalen, cultuur, voeding, behandelingen en noem maar op.

Als ik het goed hoor is voeding toch wel een specialiteit van jou.  Kun je ons iets meer vertellen over de Chinese voedingsleer en het verschil met de Westerse benadering?

Chinese voedingsleer is meer gericht vanuit een totaal concept, oa. vanuit de vijf elementen.  We kijken ook naar food-pairing.  Daarbij neem je een ingrediënt en je gaat kijken welke hulpstoffen die bevat.  Dat doe je voor alle ingrediënten en dan kijk je hoe ze onderling met elkaar verbinden.  Uit onderzoek zie je dat je twee soorten gerechten hebt: Oosterse en Westerse. De Westerse zie je dat de food-pairing echt klopt, die hebben dezelfde ingrediënten.  Bij Oosterse gerechten zie je dat niks overeenkomt.  Die zijn dus precies het tegengestelde van elkaar.  Je krijgt dan ook heel andere combinaties van smaken, een totaal ander concept.

Is dat iets wat bewust gebeurt?

De conclusie die je kunt trekken is dat het Westerse principe is ontstaan op basis van smaak.  Kloppen de smaken?  Oosterse gerechten zijn van oudsher meer ontwikkelt op basis van gezondheid, smaken hoeven niet te kloppen als het maar goed voor je is.  Als een vrouw bv. moet menstrueren gooi je er vaak rode dadels bij.  Of dat nu lekkerder is of niet.  Wij zijn systeemdenkers, zo ook in onze voeding.  Het is niet een aanvulling om te eten maar een aanvulling op je welzijn.  Wat je dan krijgt is een heel andere smaakbeleving.  De smaak zit er wel degelijk in maar dus op een heel andere manier.  Sommige combinaties zijn voor een Westerling totaal niet te begrijpen.  Maar goed, andersom geldt dat natuurlijk ook.

Hoe spelen de vijf elementen hierin een rol?

Het is vanuit de elementen belangrijk dat je voeding ziet als een aanvulling.  Net als bij acupunctuur.  Waar heb je tekort?  Nou daar moet je dan wat gaan doen.  Zelf geloof ik niet heilig in een strak concept als de vijf elementen voedings-leer.  Als je teruggaat naar wie was die oude Chinees?  Je wil vooral vanuit balans-denken redeneren.  Houd je de vijf elementen in balans, dan ben jij dat ook.  Als je te weinig hout hebt, moet je dat gaan toevoegen.  Voor een Chinees zit dat ingebakken, die hoeft daar geen achterliggende theorie bij.   Het zit in de cultuur.  Je hebt heel veel boeken over deze materie maar het probleem is dat er veel fouten in staan en die boeken kopiëren elkaar dus die fouten vermenigvuldigen zich.

Leer als die oude Chinees denken.  Kijk naar dat gerecht, de ingrediënten, proef het en voel het effect ervan.  Zelf leren nadenken.  In de les geef ik vaak opdracht waarbij ze een casus moeten uitwerken.  Daar moeten ze een gerecht bij maken en dat gerecht gaan ze in de les maken en presenteren.  De andere studenten weten niet wat er in zit noch waarvoor het is.  Bij het koken ga je kijken.  Hoe ruikt het, hoe proeft het, wat doet het?  Waarvoor zou je het kunnen gebruiken?  Aan de hand daarvan dan terug redeneren naar het gerecht, voor wat voor soort patiënt kan het zijn?  Welke onderliggende pathologie is mogelijk?  Zo deed die oude Chinees het nl. ook.  Dat is een heel andere benadering dan die van de macrobiologen.  Zij zijn niet gericht op maatwerk.  1 gram dit en 3 gram dat.  Dat is een Westerse benadering gebaseerd op lineair denken.  Die wil precieze cijfers weten.  Als je een bloeddruk hebt van 200 dan gaan we er niet automatisch van uit dat het slecht is.  Misschien is het voor jou wel functioneel.  Elke dag een bord spaghetti  en koek is niet gezond, maar voor iemand die dagelijks 100 kim fiets kan het noodzakelijk zijn om geen tekort te krijgen.  Elk lichaam heeft zijn eigen verhaal.

Geen standaard regeltjes maar kijken naar het individu en de context, moet ik het zo zien?

Klopt.  En dat is ook net wat het lastig maakt.  Macrobioten zijn daar het ergst in, die moet je echt overtuigen.  Cruciaal is dat je zelf leert nadenken.  Chinese geneeskunde gaat niet om regels of theorie.  Die boeren waren daar 5000 jaren geleden niet mee bezig.  Die keken gewoon: wat is nu goed voor mij?  En door dat honderden jaren lang op te volgen konden ze kennis verzamelen.  Het was geen theoretische studie maar kennisoverdracht van familie op familie.  Uiteindelijk is daar dan een studie van gemaakt, ze zijn het gaan opschrijven.  Prima natuurlijk maar je wil het vooral begrijpen, niet zomaar uit je hoofd leren.  Als je bv. kijkt naar Daniel Keown, die beredeneert alles vanuit het Westerse denkmodel, dat is een echte wetenschapper en die gaat qi verklaren maar dat is allemaal niet zo simpel.  Je moet vooral gaan denken als een Chinees.

Dat is inderdaad iemand die de vertaalslag heel erg wil maken, hoe sta jij daar tegenover?

Het is natuurlijk wel handig om te kunnen verklaren in Westerse denkmodellen.  Dat zou veel problemen uit de wereld helpen en oost en west dichter bij elkaar brengen.  Alleen sommige dingen zijn niet te verklaren.  Tenminste daar zijn we nu niet klaar voor of willen dat nog niet.  Je loopt vast.  Als je het niet kunt aantonen voor een grote groep, dan is er geen bewijs.  Wat je niet kunt bewijzen, dat is er niet.  Dat is hetzelfde als je in de middeleeuwen iemand zou laten bewijzen dat als je hier op een knopje drukt, daar het licht aan gaat.  Die kan dat niet bewijzen omdat die kennis er nog niet is.

Je vertelde eerder hoe iemand met een tekort aan hout, meer hout dient toe te voegen aan zijn maaltijd.  Kun je daar iets meer over vertellen, wat voor diagnostiek zit daar bv. achter?

Dat is de klassieke diagnostiek.  Je doet een anamnese en je komt bij je conclusie, een diagnose.  Daar hoort pols en tong ook bij.  Om het efficiënt toe te kunnen passen moet je wel deze vaardigheid hebben.  Daarom heet het ook medicinale voedingsleer.  Het gaat verder dan huis en tuin tips.  Dat is net zoals met qigong.  Iemand kan wel bepaalde oefeningen doen maar bij medische qigong gebruik je het ook om daadwerkelijk te genezen.  Dan moet je wel weten wat je doet.

Gebruik je ook lokale ingrediënten?

Dat is de bedoeling ja.  We leven hier en 9 van de 10 keer hebben we ook te maken met Westerse mensen.  Het lichaam past zich zowel genetisch als qua voeding aan, aan de voeding waar je mee bent opgegroeid.  Daar reageer je op.  Het is dan ook juist heel belangrijk om met lokale producten te werken.  Iemand die last heeft van bepaalde pollen kan bv. honing gaan eten maar dan wel die van de lokale imker.  Dat betekent ook lokaal redeneren, vanuit de cultuur en omgeving van de persoon.  De beredenering van een Chinese arts over de aanpak van diabetes zal hier bv. veel minder werken.  Ons lichaam is anders.  Daarom dat artsen in China ook veel kunnen leren van ons.  Zij zijn nl. nog niet gewoon aan de Westerse ziekte-beelden maar die Westerse maatschappij dendert als een sneltrein door dat land en zij zijn daarbij niet klaar om ook daarin te schakelen.

Dat geldt voor ons hetzelfde.  Dat is ook de reden waarom culturen botsen.  Die verschil-lende denksystemen.  Je hebt Westerse kruiden maar ook Chinese kruiden. Maar ik vind, dat je eerst moet kiezen voor voeding en dan pas voor Chinese kruiden of acupunctuur. Dat heeft te maken met   feit dat de Westerse mens is opgevoed met het idee van als ik een pilletje krijg, wordt het opgelost. Dan gaan ze het niet zelf doen. Bij mij krijgen ze nooit kruiden, ik zeg niet nooit soms heb je wel een patient. Maar 9 vd 10 keer wil ik dat die patiënt zelf gaat nadenken, zelf het initiatief neemt, als het om voeding gaat, en je kunt ze overtuigen, laten we dat eerst proberen, dan is het nu met voeding, dan is het met leefwijzen, dan is het de manier van oefenen bewegen, maar als ik die pillen ga geven dan gaan die pillen het doen. En dat is het hele Westerse principe, materiaslisme. Is mijn vaatwasser kapot, morgen een nieuwe. Heb ik hoofdpijn, stop ik een pilletje in , dan heb ik geen hoofdpijn meer. Wil ik geen kinderen meer, stop ik een pilletje erin heb ik geen kinderen meer. Dat zit ingebakken, van kinds af aan. Mensen zijn zo gefocust op die Chinese kruiden, dat die gaan helpen. Chinese kruiden helpen niet he, het is net als voeding of acupunctuur, het is toevoeging, een aanvulling waarbij je jezelf beter kunt maken, maar dan moet je wel jezelf ook wat aan doen. En je ziet dat die stap moeilijker gaat worden.  Regel 1 van genezen is bewust zijn, dan ga je pas wat aan doen. Wat ik met kruiden doe is als mijn behandelingen niet aanslaan en ik zie dat er tekorten blijven, soms is het lichaam zo verchronisch dat het zelfgenezend vermogen niet actief is, je ziet dat er zo een leegte zit, dat die mensen echt stinkend hun best doen, maar er niet uitkomen, dan krijgen ze kruiden.  Ze moeten eerst hun best doen.

Kun je nader uitleggen hoe acupunctuur net als kruiden een toevoeging is?

Elke interventie is een toevoeging.  Ik ben van mening dat niemand ziek hoeft te zijn.  “Als je ziek bent dan is dat je lichaam die je iets verteld.  Het geeft aan dat je iets niet ok doet.” Loop ik te hard?  Dan zorgt mijn lichaam ervoor dat ik minder hard ga lopen.  Je krijgt ontsteking in je been, niet in je arm.  Je wordt verplicht om te gaan zitten.  Dat gebeurt ook bij te hard werken.  Je lichaam geeft dan aan dat je rust moet nemen.  Als je niet luistert, dan geeft je lichaam een luider signaal.  Als we lang genoeg niet luisteren naar ons lichaam krijgen we vanzelf allerlei nare aandoeningen zoals fybromyalgie of kanker.

“In het Westen zeggen we dat je pas ziek bent als een ziekte manifesteert maar eigenlijk ben je dus al veel eerder ziek.  Als een dak instort heeft dat een reden.  Een dak stort niet zomaar in.  Dat is bij een lichaam niet anders, je wordt niet zomaar ziek.  “

Alles heeft zijn functie.  Depressie bv. is een mooie manier hoe het lichaam je drive gaat ‘overrulen’.  Vanuit de oertijd was een mens begeesterd met een enorme overlevingskracht, die mannen wilden alleen maar achter de vrouwen aan en beesten dood maken.  Als die dan geblesseerd was dan moest er iets zijn in het lichaam dat sterk genoeg was om die drang te temperen.  Dat is depressie, het is iets functioneel.  Iets wat tegen jou zegt dat je moet gaan zitten.  Dat is bij dieren niet anders.  Als een dier in een hoekje zit dan weet je dat die ziek is.  Kinderen hebben dat ook.  Alleen volwassenen negeren dat, wij gaan gewoon door, dat is dat stukje bewustzijn.  Als je echt heel goed naar je lichaam luistert en voelt, wordt je moeilijk ziek.  Als je acupunctuur nodig hebt, dan ben je dus al te laat.  Maar gelukkig is het er.  Samen met de patiënt zoeken we naar het juiste pad.  Maar alles begint met goede voeding.  Als je goed en gezond eet kan er al veel minder fout gaan.  Alles wordt dan goed op elkaar afgestemd, je lichaam neemt alles goed op.  Alleen in het Westen weten we niet meer wat goed is.  Vaak denken we wel dat we het goed doen maar is dat niet zo.  Mensen denken omdat ze bewust proberen te eten en letten op hun voeding dat het automatisch goed is.  Dan laat je hen opschrijven wat ze allemaal eten en dan zie je dat het niet zo is.  Vaak krijgen ze foutieve informatie.  Bv. bij een depressie zegt men vaak, ga sporten, bewegen.  Uiteraard is dat goed voor een mens maar dat moet je in het geval van depressie wel goed opbouwen.  Die persoon heeft niet voor niks een qi deficiëntie.   Dus je bouwt eerst een mate van rust op, zodat die persoon meer energie krijgt.  Die misinformatie over hoe je dingen aanpakt vormt een groot probleem.  Een stukje onderwijs behoort dus zeker en vast tot de behandeling.  Anders worden mensen echt niet beter.

Wat is nou eigenlijk gezond eten?

Als je wil weten wat gezond eten is dan moet je kijken hoe we evolutionair onszelf ontwikkeld hebben.  Elke stap in de evolutie is een fase in de ontwikkeling van ons lichaam.  Zo denken we bv. dat kleur zien heel normaal is maar dat is helemaal niet zo voor een heel groot deel van andere organismen.  Wij zijn ooit in de bomen geklommen en moesten de bes kunnen onderscheiden van de bladeren, anders gingen we dood.  Rood en groen onderscheiden werd zo een cruciale vaardigheid.  Dat hebben vogels ook.  Een hond ziet dan weer geen kleur, die heeft dat niet nodig.  Voor een mens is kleur in de voeding een belangrijk gegeven. Ook warm eten is een belangrijk gegeven.

“Door warm te eten verkort je drastisch je verteringstijd.  Dat komt je intelligentie ten goede.”

Een koe kan dus nooit intelligent worden want die heeft 12u nodig om eten te verteren.  Daarna moet hij slapen en weer eten.  Die heeft dus geen tijd om zich te ontwikkelen.  Een chimpansee heeft een verteringstijd van 6 tot 8 uur.  Dat is ook best lang.  Mensen daarentegen hebben tijd om zich te ontwikkelen.  Zo simpel kan het zijn.  Daarnaast kijk je ook naar hoe het lichaam is geëvolueerd.  Een koe heeft vier magen en maalkiezen.  Die is dus gemaakt om groentjes en gras te verteren, een leeuw die heeft dat niet. We moeten ons gaan afvragen, hoe zien wij er uit?  Wij zijn alles – eters.  Wij moeten dus alles eten.  Vegetarisch is niet ok gewoon omdat we daar niet voor gebouwd zijn.  Je moet niet iets gaan doen waarvoor we niet gebouwd zijn.  We hebben weliswaar niet veel vlees nodig.  Ongeveer 300 gram per week, dat is niet veel.  Wij eten gewoon veel te veel en dat is dan ook weer schadelijk.  Begrijp me niet verkeerd.  Ik ben niet tegen vegetarisch maar het is wel verstandig om een beetje vlees te eten.

Quinoa bv. bevat weliswaar eiwitten maar daar moet je super veel van eten om aan je noden te voldoen.  Je moet dus veel meer gaan eten en dat is dan ook weer extra belasting voor je spijsvertering.  Kijk naar je tanden, kijk naar je maag, welke enzymen hebben we, hoe ziet onze spijsvertering eruit?  De manier waarop onze orgaanklok is ontwikkeld.  Vanuit het Westen kun je kijken naar hoe onze suikerspiegel werkt.  Daarbij eet je best kleine beetjes en eigenlijk om de twee uur.  Vanuit de Chinese visie zie je dat je dikke darm rond 5u in de ochtend wordt geactiveerd.  Via de orgaanklok wordt de dikke darm actief en die gaat zich voorbereiden.  Dus je moet goed ontbijten.  Dat is niet voor niks.  Het cortisol is het hoogst op dat moment in je maagzone.  Tussen 7u en 9u is de maag actief.  Logisch want die moet gaan verteren.  Niet ontbijten is op dat gebied dus gewoon heel erg tegen je natuur in.

“Mensen doen maar wat en worden daarbij nog eens voor de gek gehouden door de industrie.”

Neem het voorbeeld van biologische producten.  Is dat dan gezond?  Wat is biologisch?  De qi van de kip wordt jouw qi. Dus is die kip gestressed dan heeft dat een impact op mijn lichaam.  Maar wat die kip te eten krijgt heeft nog veel meer impact, want dat eet ik uiteindelijk ook.  Als je een kip alleen maar maismeel of sojameel geeft, dat is dus niet ok.  Die kip is niet gezond.  Je kunt het voorbeeld geven van eieren en omega 3 en omega 6, die zijn als yin en yang  Omega 6 is yang, het stimuleert het para-sympatisch zenuwstelsel en wekt ontstekingen op noodzakelijk om ons lichaam te beschermen.  Omega 3 staat voor herstel en rust, de ortho-sympaticus.  Normaal zou die verhouding in een ei 1 op 1 of 1 op 2 moeten zijn maar de eieren nu staan eerder op een verhouding van 1 omega 3 tot 35 omega 6.  Dat is een behoorlijke onbalans die het para-sympatisch zenuwstelsel beïnvloedt en dus de ontstekingsreacties.  Fybromyalgie, reuma, krampen, enz… dat is grotendeels terug te brengen naar onze voeding.  Eieren zijn dus niet meer ok maar dat geldt ook voor de melk, kaas en boter.  En waar zit er niet overal melk, ei, kaas en boter in?  Kankercellen die groeien op ontstekingscellen, die zijn heel blij met al die omega 6 en suiker in onze voeding.  Dat zie je terug in hoe veel vaker kanker voorkomt.  Het gaat er dus niet alleen om hoe die kip of koe leeft maar ook wat die te eten krijgt.  Die voeding is ook al lang niet meer wat dat dier van nature nodig heeft.

Kun je dan nog wel gezond eten?

Dat is dus een groot dilemma.  Uiteindelijk moet je het beste proberen eruit te halen en op hoop van zegen dan maar.  Biologische zalm bestaat al lang niet meer.   Een zalm wordt geboren ergens in een rivier in Noorwegen.  Als klein zalmpje moet die een rivier afzwemmen vooraleer hij in de oceaan terecht komt.  Daar gaat die 3000 km een bepaalde kant op, een tocht vol gevaar.  De terugtocht is er niet minder op.  De stroom weer opzwemmen, beren ontwijken, om uiteindelijk seks te hebben en dood te gaan.  Dat is het natuurlijke leven van een zalm.  Onze ‘biologische’ zalm die zit in een bak of met een netje eromheen zodat ze niet weg kunnen.  Die zalm wordt knettergek.  Het is een roofdier, die wil weg.  Ze worden dus ziek en dan stoppen wij er antibiotica in.  Die zalm eet alleen sojameel terwijl het van nature een vleeseter is.  Kleine garnaaltjes, visjes, kreeftjes, …  Niet voor niks is de omega 3, de visolie in de zalm bijna nihil.  De zalmen zijn niet roze, die worden nl. pas roze op het moment dat die de rivier terug op zwemt en hij wil gaan paren.  Op dat moment werden ze gevangen.  Die zalm in de kwekerij gaat niet door dat hele proces heen en is dan ook niet roze.  Dat lossen we op door ze kleurstoffen toe te dienen.  Sommige zalmen zijn zo roze dat het bijna fluoriscerend is.  Je krijgt een depressieve zalm die vol zit met antibiotica en kleurstof en dat noemen wij dan gezond.

Wat adviseer je dan aan je patiënten?

Die moet je vooral sturen en motiveren.  Over het algemeen vertel ik dit soort dingen niet, je probeert ze bewust te maken en eventueel als ze echt koppig zijn dan vertel je dit soort dingen wel.  Anders raken ze nooit overtuigd.  Probeer mensen vooral zo vers mogelijk te laten koken.

“Verse groentes, uit de eigen tuin is de beste garantie op het label biologisch.”

Maar hoe meer je jezelf beschermd, hoe zwakker je ook wordt.  Mijn kinderen krijgen bv. geregeld een frikandel.  We leven nu eenmaal in deze maatschappij.  Dat is geen kwestie van: het moet wel eens kunnen.  Nee, we moeten onszelf ook wapenen tegen het gif wat om ons heen is.  Als je elke dag gestoken wordt door een bij heb je na verloop van tijd geen dikke arm meer.  Je ziet dat mensen die heel erg vegetarisch en dan vooral veganistisch en macrobiotisch eten, die zijn vaak heel ziek.  Je moet alles eten, zeker alles wat organisch is.  Zo gevarieerd mogelijk zodat je lichaam constant kan anticiperen.  Als je alleen maar rechtdoor zou lopen en je op een dag een afwijking maakt dan verzwik je gegarandeerd je enkel.  Je moet in beweging blijven, ook met je voeding.  Leer spelen met je voedingspatroon.

Ook hier is het weer een kwestie van balans.  Je moet niet alleen maar groentjes eten.  Als jouw kind alleen maar groentjes eet en op een dag heeft er iemand op school eens een chipje mee als traktatie, dan zou dat een hele impact zijn voor dat systeem.  Je ziet dan ook heel veel kinderen met allergieën.  Koemelk, gluten, … allemaal eczeem.  Omdat ze in veel gevallen veel te steriel opgroeien.  Kinderen hebben niet voor niks een orale fase waarbij ze van alles in hun mond stoppen, die immuniteit moet opgebouwd worden in de eerste twee jaar.  De rest van je leven hangt ervan af.  Dan komt het toch weer neer op die natuurlijk ontwikkeling van je kind.

Hebt u  nog 3 tips hoe onze lezers gezondheid en welzijn kunnen verhogen?

  1. Geloof nooit wat je leest.

Wat je in de supermarkten en reclameblaadjes vindt aan informatie moet je alvast niet geloven.

  1. Denk zelf na.

Wat gezond is leer je vooral door te leren luisteren naar je eigen lichaam.  Dan voel je vanzelf wel wat gezond is en wat niet.  Hou daarbij in je achterhoofd de reden waarom je lichaam zo in elkaar steekt.  Wat is je natuur?

  1. Eet niet te veel.

Probeer 80% van je kunnen te eten, niet meer.  Wil je toch veel eten, doe het dan vooral overdag en niet laat in de avond.