Acupunctuur & moxa

An invasive intervention to open the skin and either to influence certain processes in the body or to eliminate specific body parts or pathogenic or pathological substances from it.

- Huang Di Nei Jing -

Kanaalsysteem

Moxa

Acupunctuur

kanaalsysteem

de routekaart van het lichaam

De kanalen ofwel het Jing Luo systeem is een basis theorie van de Oosterse geneeeskunde.  

Op weg met de kanaaltheorie

Jing Luo

 

Chinese geneeskunde , alsook andere Oosterse geneeswijzen zoals de Japanse en Koreaanse, hebben een belangrijke gemeenschappelijke basis.  Ze zijn nl. allen gebaseerd op het werken met de kanaaltheorie of meridiaan theorie. 

In dit artikel willen we een verkenningstocht maken doorheen de geschiedenis van dit fenomeen om op die manier meer inzicht te krijgen in het hoe en waarom.  Daarnaast kijken we naar de reikwijdte van de kanaaltheorie en welke aspecten noodzakelijk zijn om tot een volledig begrip te komen.  Het artikel heeft slechts als doel deze aspecten aan te stippen die jou op weg moeten helpen in je zoektocht naar volledig begrip.

Chong Mai

De sleutel tot jezelf

 

Chong Mai is de benaming van de centrale meridiaan die ons meest ‘Yinne’ punt [Hui Yin] verbindt met ons meest ‘Yange’ punt [Bai Hui].  Chong 衝betekent marcheren, penetreren en/of circuleren.

De Chong Mai staat bekend om zijn scheppende functie. Niet alleen die van de interne organisatie van het leven maar ook van belangrijke mutaties in het proces van voort-planting.  De Chong mai wordt ook wel de zee van baarmoeder en bloed, de zee van de 12 meridianen, de zee van Yuan Qi, en de oorsprong van de driewarmer genoemd.  

Acupunctuur

The way of the needle

Acupunctuur betekent simpelweg de insertie van naalden.  Het is een techniek wat wordt ingezet om tot genezing te komen.

Hoewel acupunctuur theorie een fundamenteel onderdeel is in de Huang Di Nei Jing, kwam de clinische toepassing van de naald in het oude China altijd slechts beperkt aan bod.Reeds vroeg werden waarschuwingen gegeven dat acupunctuur ook schade kan berokkenen.  In boeken zoals die van Zhang ZongJing – Shang Han Lun – speelt het slechts een marginale rol.  Onder de 400 keizers in de Chinese geschiedenis,waren er slechts enkele die acupunctuur inzetten.

Nadat Xu Dachun acupunctuur een ‘verloren traditie’noemde in 1757 was het besluit van het Ímperial Medical Academy om acupunctuur in 1822 te verbannen een erg radicale.  Toen de Chinese geneeskunde een revival kende na 1954 werd de nieuwe acupunctuur (moderne TCM) een totaal andere dan wat in het oude China werd beoefend.  Acupunctuur kende zijn beste tijd tijdens de Song Dynasty of de Yuan Dynasty, maar nu is het aan ons om de toekomst van dit vakgebied te scheppen.

*Bron: Acupuncture in Ancient China – How important wat it really? – Hanjo Lehmann*

Moxa

Warmth is the most nourishing quality of life

Moxa therapie kan op verschillende manieren worden ingezet.  De basis echter is veelal de bijvoet ofwel het artemisa kruid wat wordt ingezet als behandeltechniek.

Introduction

the nourishing quality of heat

Moxa is dé techniek die naast acupunctuur benoemd wordt als veelgebruikte vorm van behandelen. Het is een methode die zowel curatief als preventief ingezet kan worden. Uiteraard betekent dit dat je met moxa ook heel wat fout kunt doen. Er zijn best veel condities of punten waarbij moxa gecontra-indiceerd is.  Toch kan het relatief veilig preventief ingezet worden.  Vandaar dat het in onze lifestylebox zit inbegrepen.

Moxa is een kruid die wij met name kennen onder de naam bijvoet. Het wordt in verschillende vormen gebruikt. Als los kruid wordt het in een doos gedaan en deze doos wordt op het lichaam gezet. Het kan tot een propje gevormd worden en bovenop een naald geplaatst worden of men gebruikt het in de vorm van een moxa stick. Een soort van sigaar. Daarnaast zijn er ook moxa kegeltjes die op de huid gezet kunnen worden.

Moxa ruikt heel sterk en heeft een grote rookontwikkeling. In deze box vindt je één van de reuk en rookloze varianten. Dat is wel zo makkelijk. Hoewel het effect minder sterk is, is het nog steeds effectief. De kwaliteit van kruid bepaalt mede hoe sterk het effect van de toepassing is. De prijs van types moxa en moxa sticks kan dan ook erg verschillen.

reukloze moxa

Klassieke moxa sticks zijn een ware rookbom met een vrij sterke geur die makkelijk in je kleren en ruimte blijft hangen.  Tegelijk is moxa een ideaal middel om mee te geven aan je cliënt als self-hulp tool. Niet voor niets zit deze inbegrepen in onze Lifestylebox.

Wel vervelend dat het dan zo’n sterke rookontwikkeling met zich mee brengt.  Gelukkig is daar een mooie oplossing voor gevonden.  Nl. de reukloze moxa.  Hoewel de warmte merkbaar minder makkelijk het lichaam binnendringt is het toch een erg effectieve tool om te gebruiken.

Deze moxa van Huakkii gebruiken wij zelf binnen onze praktijk en geven we vaak mee aan klanten. 

Literatuur

Interessante documenten

In 2011 kwam de 3e druk uit van het beroepsprofiel voor acupuncturisten – uitgegeven door de Vakvereniging NVA.  Een 63 pagina tellend document met de volgende onderwerpen:

  • – Schets van het beroep van acupuncturist
  • – Taakgebieden van de acupuncturist
  • – Beroepstaken
  • – De methode van acupunctuur
  • – Geschiedenis van TCG en acupunctuur
  • – Literatuurhistorie
  • – Het beroep
  • – Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur
  • – Wijze van beroepsuitoefening