Therapie

Medicine is intention. Those who are proficient in using intention are good doctors.

- Sun Simiao -

Diagnose

Syndroom-differentiatie

Behandeling

Diagnose

Alle geneeskunde begint bij een juiste diagnose

Vragen stellen – Kenmerkend voor de TCM arts is dat hij / zij je vaak de kleren van het lijf vraagt.  Hoewel dit zeker en vast cultureel bepaald is.  In China zul je dit veel minder zien.  In het Westen des te meer. 

Observatie – De uiterlijke verschijning van een persoon vertelt veel over diens gezondheid.  Huidskleur, gezichtsuitdrukking, rimpels en lijntjes, …  Kijken naar de manier van staan, van bewegen, de algehele houding en instelling van een persoon. Naast de visuele factoren zijn er uiteraard ook de auditieve signalen zoals stemgeluid of de olfactorische signalen zoals lichaamsgeur. 

Palpatie – Lichaamspalpitatie is een belangrijk element van de diagnose.  Hierbij kun je denken aan buikdiagnostiek, kanalendiagnostiek, puntpalpitatie, enz…

Pols – en tongdiagnose – Uiteraard hoort dit onder de palpatie en observatie.  Niettemin een aparte vermelding waard gezien de centrale rol die zij innemen binnen de anamnese.

Syndroomdifferentiatie

Diagnostiek is een taal op zich.  Dat betekent dat het een compleet anders iets is dan de Westerse diagnostiek.  Hoewel er vaak vertalingen gemaakt worden van links naar rechts en vica verse of parallellen getrokken worden, is het belangrijk dat je dit onderscheidt begrijpt. 

Binnen syndroomdifferentiatie gaat het om het vaststellen van een specifiek patroon.   Maw. het is een dynamisch iets.  Een arts zal bij elke behandeling in een bepaalde mate opnieuw de anamnese uitvoeren om de juiste syndroomdifferentiatie vast te stellen. 

Behandeling

Vele wegen Leiden naar rome

Voeding

Kruiden

Acupunctuur

Moxa

Tuina

Guasha

Cupping

Literatuur