Guo Shu Cup 2018


Dit jaar wordt opnieuw de Guo Shu Cup georganiseerd.  Een unieke kans om kennis te maken met de Chinese cultuur.  2 dagen lang – Gratis entree! – Wij zijn er alvast bij, jullie ook?

Neem een kijkje op de website:  http://www.guoshucup.nl/

De Guo Shu Cup wordt georganiseerd door Sifu H. Eleonora van de Liu He Men Kung Fu School in Amsterdam.

Voor hen die het gemist hebben plaatsen we hier nogmaals het interview dat we met Sifu Eleonora hebben gepubliceerd in onze allereerste versie van het magazine.

INTERVIEW SIFU H. Eleonora.

Hallo, mijn naam is Henny, ik ben leraar aan de Liu He Men school in Amsterdam die ik zo’n 30 jaar geleden heb opgericht.  Sindsdien houd ik me bezig met het delen van dit Traditioneel Chinese Martial Arts systeem.  Denk hierbij aan kung fu, bagua, taiji, etc…  Daarnaast zet ik me in voor de promotie van Chinese Martial Arts en cultuur, dat doe ik oa. als ambassadeur van de Cangzhou Traditional Wushu Martial Arts en de Guangdong Federation of Southern Martial Arts.  Als stichting zijnde zetten wij ons tevens in voor de minderbedeelden.  

Het valt me op dat er een sterke nadruk ligt op het traditionele aspect.  Zit hier een verschil in met andere scholen?

Met traditie bedoelen we met name de manier waarop het sinds oudsher gebeurt en die manier die generatie na generatie wordt doorgegeven.  Laat me een voorbeeld geven uit onze eigen Guo Shu Cup.  Guo shu betekent de kunst van het land, op die manier zit er dus ook steeds een cultuur achter hetgeen je doet.  In de Guo Shu cup gebruiken we traditionele wapens.  Dat betekent dat de wapens zwaar zijn, solide in de hand.  De moderne versies zijn vaak flexibeler en lichter zodat het er sneller en mooier uitziet.  Niet dat daar iets mis mee is, het is een kwestie van smaak.

Merkt u een evolutie binnen het veld?

Ja zeker.  De oude meesters zitten eigenlijk meer aan de zijlijn omdat ze ruimte maken voor een nieuwe generatie met een andere blik op het veld en hun eigen manier om het tot groei aan te sporen.  Dit is niet noodzakelijk iets slechts, we hebben groei nodig, het veld moet blijven evolueren.  Toch blijft het behoud van de traditie een belangrijke zaak.  Als je het niet behoudt is het al verloren.  Langzaam aan gebeurt dit al.  De moderne versies nemen steeds meer en meer terrein.  Dat is op zich ok, maar een reden des te meer om de traditie te bewaren.  Anders blijft er straks niets meer over.

Is dat een groot aspect van de Liu He Men school?

Het beperkt zich niet tot Liu He.  Changzhou alleen al kent 55 men pai.  Er zijn veel kung fu systemen waar mensen nog nooit van gehoord hebben.  Iedereen kijkt naar shaolin als echte kung fu terwijl shaolin niet eens zo oud is.  Allemaal dankzij Jet Li, die maakt een goeie film en plots is shaolin de echte kung fu.  Systemen zoals Baji, Tong Bei en Pi gua bv. zijn veel minder bekend bij het grote publiek.

Wat betekent gezondheid voor u?

Gezondheid betekent voor mij in balans zijn met jezelf elke dag opnieuw.  Niet dat je noodzakelijk super goed bent of geen problemen hebt.  Je houd je bewustzijn bij je lichaam.  Je beweegt en sport.  Elke seconde creëren je gedachtes, je bewegingen, een energie golf doorheen je lichaam.  Deze golf beïnvloedt de balans van je systeem.  Elk moment gebeuren er kleine verstoringen van deze balans maar dat wordt al snel hersteld.  Als je jong bent gebeurt dit herstel snel, naarmate je ouder wordt duurt het echter steeds langer om die balans terug te vinden.  Voor mij is gezondheid de toewijding die je elke dag maakt.  Hoe je wakker wordt tot hoe je gaat slapen en alles daartussen.  Het is dus een continue proces.

En bewustzijn is een belangrijk onderdeel van dit proces?

Ja.  Bewustzijn in het moment.  Bewustzijn is het begin van het leerproces.  In onze beoefening vragen we dus om bewust te zijn van alles wat je doet, van begin tot eind.

Dat is wat binnen Liu He onderwezen wordt?

Ik noem het niet noodzakelijk een lering, een onderwijs.  Ik zou het eerder een “delen van” noemen.  Mijn idee is: hey, ik heb hier deze prachtige kunst ontdekt en er zijn veel manieren om ze te benaderen.  Ik deel dan met jou mijn inzicht hierover zodat jij op je eigen manier het veld verder kunt gaan verkennen.  We zeggen al te snel en ondoordacht dat iets mijn systeem is, terwijl het vaak alleen de manier is waarop wij naar een systeem kijken.

Op die manier rijk ik mensen tools aan om het zelf te doen.  God heeft je je geest gegeven, gebruik het dan ook.  Al te vaak gebruiken we onze geest op de verkeerde manier, we argumenteren, vechten, zijn jaloers of proberen dingen te verzamelen.  Probeer die geest stil te maken, onderwijs dat brein, die geest.  Dan vindt er een uitwisseling plaats van jouw en mijn bevindingen en we gaan samen op onderzoek.

Speelt gezondheid een belangrijke rol binnen deze school?

Ja zeker.  We willen allemaal gezond zijn.  Het vinden van geluk, vreugde en liefde.  Zelfontwikkeling is zeker een centraal aspect binnen hetgeen wij doen.

Wat betekent Qi voor u?

Dat is een moeilijke vraag.  Het is net zoals je de Dao niet kunt benoemen.  Qi is levenskracht, de energie gegeven aan jou.  We onderscheiden hierin drie aspecten: de kosmische energie (Kong qi), het eten en drinken – de calorieën en de bewegingen die we maken.  Toch is het ook breder, daarom is het zo moeilijk te praten over qi.  Qi is leven en leven is qi.  Het is de uitdrukking van het leven.  Het is dus een erg breed concept.

Zou u nog 3 tips willen geven aan onze lezers om hun welzijn en gezondheid te verhogen?

  1. Meditatie is een must. Meditatie is de manier om je geest tot rust te brengen. Keer terug naar de essentie, breng aandacht naar je ademhaling.
  2. Beweging is erg belangrijk. Welke stijl of vorm je kiest is van minder belang, van belang is dat je de dingen met aandacht doet.
  3. Altijd glimlachen. Niet enkel met je lippen maar vanuit het centrum van je wezen. Vergeef jezelf opdat je jezelf leert accepteren en dus ook anderen kunt accepteren en vergeven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *