Feng Shui & Bazi met An Sterken


An Sterken is één van de hoogst opgeleide professionals binnen Europa in de wereld van Feng Shui, Bazi en datum selectie.  Met haar bedrijf Flowtastic richt ze zich niet alleen op particuliere klanten maar met name ook op het bedrijfsleven.  Die laatste groep ontdekt steeds vaker de waarde van deze methodieken binnen het optimaliseren van bedrijfsprocessen, kiezen van locaties, periodes om veranderingen door te voeren of samenstelling van het team.  Het is een methodiek die je ontzettend veel inzicht kan verschaffen op allerlei deelgebieden van je leven.  Zakelijk of privé.  Een consult of traject met An zal je altijd grote waarde opleveren.  Naast consulten kun je bij haar ook terecht voor workshops of opleidingstrajecten.  Sinds kort is er ook de nieuwe membership optie waarmee je toegang krijgt tot een schat aan informatie.  Eind 2019 hadden we het voorrecht om haar te mogen interviewen.  Veel leesplezier.

INTERVIEW An Sterken

Mijn naam is An Sterken – Sinds 14 jaar verdiep ik me in Feng Shui en sinds 10 jaar in Ba Zi – Chinese Astrologie. Beroepsmatig geef ik advies aan ondernemers en bedrijven.  Oa. hoe ze hun werkplek kunnen optimaliseren met Feng Shui, hun talenten kunnen ontdekken en mensen zo in hun kracht zetten vanuit Ba Zi.  Hierdoor haalt men meer voldoening uit de job zodat er ook minder ziekteverzuim optreed, mensen voelen zich beter en zijn productiever als ze op hun plek zitten.  Dat is een totaalpakket wat ik aanbied naar ondernemers toe. Daarnaast geef ik workshops en opleidingen binnen het gebied van de Feng shui en Ba Zi opdat mensen meer flow in hun leven kunnen brengen.

Je gaat dus heel mensgericht te werk?

Dat is inderdaad het standpunt van waaruit ik vertrek.  Wie je bent en op welke plek je zit.  Je kunt wel de ruimte gaan inrichten maar als de persoon zich niet lekker in zijn / haar  vel voelt of de job die hij / zij vervult niet bevredigend is, dan werkt het niet.  We kijken heel erg naar het profiel van een persoon.  Ben je een performer qua persoonlijkheid maar zit je op een boek-houdfunctie dan zal je minder gelukkig zijn want je haalt geen voldoening uit je werk.  Dus we gaan eerst kijken: waar zit voor jou, liefst binnen je huidige job-gebied, een mogelijkheid om te groeien.  Daarna pas gaan we de werkplek aanpakken om er ook iets leuks van te maken zodat je meer productief bent net omdat de werkplek inspiratie en energie genereert.

Daarbij gebruik je principes van Feng Shui – wat is dat nu die Feng Shui?

Kort uitgelegd is Feng Shui de studie die nagaat hoe jouw woon- en werkomgeving jou beïnvloeden. De manier waarop je denkt, je gevoel, humeur en je gezondheid. Maar dus ook op de manier waarop je functioneert, je productiviteit, enz… We bestuderen het effect van waar je woont en werkt op het geheel van jouw leven.

Het gaat dus vnl. over de omgeving, en bij Ba Zi dan?

Ba Zi is de Chinese Astrologie.  Wij noemen dat profielanalyse. Die is gebaseerd op je geboortegegevens.  Dat gaat echt over de persoon zelf. Fengshui gaat over de omgeving.  Die twee gaan dan ook ideaal samen, zeker wanneer je een bedrijf gaat coachen.  Zonder de Ba Zi kun je wel advies geven over de werkplek maar dan houd je geen rekening met de persoon die erin moet werken.  Bij de combinatie met Ba Zi doe je dat wel en is je consult dus van veel grotere waarde voor het bedrijf

En daarbij gebruik je dan de geboortegevens van diegene die in die ruimte werkt?

Ja, bij Ba Zi neem je de geboortedatum en uur en aan de hand daarvan ga je persoonlijkheidskenmerken vaststellen.  Dat doe je dan via een Ba Zi kaart.  Daar vind je de persoonlijkheidskenmerken van iemand maar dus ook de evolutie die die persoon zal doormaken.  “Het hele systeem is gebaseerd op het stammen en takken principe zoals je die ook in de Chinese geneeskunde terugvindt.  Dat is zowat de blueprint, hoe jij intrinsiek echt bent.  Je levensloop, de 10-jarige cycly die je doormaakt en welke thema’s er op welk moment van je leven een rol zullen spelen.” Op die manier breng je ook het dynamische aspect van het leven van een persoon in kaart.  Dat is dan weer heel interessant voor bv. carriere coaching of beleidscoaching.  Waar kun je je als bedrijf op richten, waar zit je doelgroep, enz… Het is dus echt een heel interessante business-tool maar je kunt het evengoed inzetten om de gezondheidsproblematiek van een persoon in kaart te brengen.

Enig idee hoe dat werkt?

Ik ken enkele acupuncturisten die het gebruiken om een diagnose te stellen of te toetsen om een beeld te krijgen van de aard van een klacht.  Je kunt op die manier ook vaststellen of iemand een zwakte heeft of een aanleg voor een bepaalde ziekte.  Dan kun je de omgeving of de voeding afstemmen om die zwakte te ondersteunen.   In Chinese metafysica is geluk – en gezondheid hangt daar natuurlijk mee samen – opgebouwd uit drie pijlers.   De eerste is wie jij bent, je persoonlijkheid, je talenten, enz…  Dat is wat je gegeven is.  Het tweede aspect is waar je woont en werkt, dat heeft een sterke invloed op je geluk en dus ook je gezondheid.  De derde pijler is wat je doet met het hele pakket.  Als je van nature een heel creatief persoon bent maar je beland in een heel doffe omgeving waar je creativiteit zich niet kan uiten, dan zal dit een negatieve impact hebben op je geluk en gezondheid.

Heb je het zelf ooit gebruikt bij klanten mbt gezondheid?

Zeker.  Uiteraard als iemand klachten heeft raad ik hen altijd aan om naar een dokter te gaan, ik ben geen therapeut.  Maar toch kun je een persoon goed helpen met Feng Shui.  Je kunt gaan kijken welke kamer of ruimte goed is voor het herstel en welke het herstel belemmeren.  Zeker bij vermoeidheidsklachten zoals burn out kan dat een grote rol spelen.  Soms kan het verplaatsen van de plek waar je slaapt al enorme wonderen doen.  Je zou versteld staan hoeveel invloed dat kan hebben.

Kunt u Feng Shui nog meer verduidelijken?

Bij Feng Shui gaat het niet over de persoon maar over de omgeving.  “Een groot misverstand in Feng Shui is dat mensen zich enkel bezig houden met de binnenkant van een huis.  De kleuren, een kussentje hier, een plantje daar.  Daarover gaat het dus helemaal niet!  Dat is binnenhuisarchitectuur en dat is niet waar Feng Shui over gaat.  70% van Feng Shui gebeurt aan de buitenkant van een huis, de omgeving dus. “  Het belangrijkste in Feng Shui is het creëren van een omgeving waar alles stroomt.  Er moet qi flow zijn, is er geen qi flow dan heb je geen goede Feng Shui.  En qi flow komt altijd van buiten.  Dus je wil qi flow van buiten naar binnen toe, rondom het hele huis en zorgen dat het niet zo weer langs de achterkant wegstroomt.

Als energie wegstroomt zien we bv. dat er vaker rugklachten zijn, dat geld wel binnenkomt maar ook zo weer weggaat.  Daarbij komt landschapsfengshui.  Dat speelt meer op het niveau van stedenbouw.  Rekening houden met bv. bergen en rivieren, het landschap dus.  Wat ik hier uitleg is meer op microniveau.  Je kijkt naar de vorm van het huis en met de klassieke Feng Shui ga je ook werken met de vijf elementen en met de windrichtingen.  Als bv. het zuiden ontbreekt in een huis dan is dat het vuurelement dat ontbreekt.  Als je weet welke karakteristieken met vuur overeenkomen dan weet je dus ook welke aspect in je huishouden kunnen ontbreken.  Daarnaast heb je de kompasschool die werkt met de Luo Pan – het Chinese kompas.  We kijken naar de oriëntatie van het huis.  Deze wordt bepaald met het kompas en aan de hand daarvan gaan we een energiekaart berekenen van het huis.  Deze toont de energetisch sterke plekken.  Het komt er op neer om op die plekken veel fysiek aanwezig te zijn.  Bv. waar in je huis is een goede plek om de slaapkamer te vestigen en waar kun je beter de werkkamer situeren.

Je vermeld klassieke Feng Shui – waar verschilt die met moderne Feng Shui?

Moderne Feng Shui is een vorm van westerse Feng Shui.  In klassieke Feng Shui ga je werken met de windrichtingen, een aspect wat je in de moderne variant niet vindt.  We werken met qi flow van buiten naar binnen trekken en daar komen formules aan te pas.  In moderne Feng Shui vind je weinig tot geen formules terwijl dat er in de klassieke variant meer dan 650 zijn. Dat zijn ingewikkelde wiskundige formules die je in combinatie met je Luo – Pan gaat opstellen.  Om dat onder de knie te krijgen moet je echt wel een paar jaar flink studeren.  Feng Shui is een heel erg rationeel iets.  Je hoeft er dan ook helemaal niet in te geloven, het werkt gewoon.

Dat klinkt heel wat anders dan de Huis en Tuin Feng Shui boekjes.  Hoe kun je nu als leek weten of je een goede Feng Shui specialist in huis haalt?

Je kunt beginnen met te kijken naar de ervaring van iemand.  Een echte Feng Shui specialist wordt je immers pas als je veel ervaring hebt opgedaan.  Je kunt cursussen zat volgen maar het is de praktijk die je uiteindelijk leert die theorie om te zetten in succesvolle resultaten.  Vervolgens stel je vast waar ze als eerste naar kijken als ze bij jou thuis komen.  Een goede Feng Shui specialist gaat eerst en vooral de buitenkant bekijken.  Hij of zij gaat niet enkel kijken maar kan je ook uitleggen wat de invloed is van die buitenkant op jouw huis.  Ook het Chinese kompas is een onmisbare tool.  Niet een klein exemplaar die erop lijkt maar het echte ding, met alle Chinese karakters die erbij horen en die de persoon in kwestie dus ook moet kunnen uitleggen.  Hoe kun je Feng Shui en de Luo – pan toepassen als je de karakters niet kunt lezen?  Een expert kan concrete adviezen geven en op een begrijpelijke manier uitleggen hoe hij of zij bij deze adviezen komt.  Je geeft geen theorie mee aan de klant maar wel direct toepasbaar advies in mensentaal.

Heeft u nog 3 tips voor onze lezers hoe ze aan de hand van Feng Shui principes hun gezondheid en welzijn kunnen verhogen?

  1. Zorg dat er aan de voorkant van je huis energie aankomt.  Sta met je rug naar je huis en kijk om je heen.  Is de ruimte open?
  1. Zorg dat de energie niet wegstroomt.   Is de achterkant van je huis of tuin dicht?  Is het beschut?
  1. Wees alert op Sha – qi. Negatieve energie. Bv. van een lantaarnpaal.  Alles wat niet natuurlijk is.  Is het er wel? Probeer het dan weg te steken zodat het niet meer zichtbaar is.  Wat niet zichtbaar is, heeft minder effect.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *