Qigong

Vaardigheid in het werken met Qi

Zittend


Zittende qigong is een vorm van meditatie waar er intern qi werk wordt verricht. Denk bv. aan de welbekende circulatie van de kleine of grote hemelse kringloop.

Staand

Staande qigong is met name beken onder de noemer van Zhan Zhuang - Standing Pole oefeningen.

Bewegend


Dit is de meest bekende vorm van qigong. Er zijn meer dan 2000 soorten qigong met allerlei uiteenlopende doelen.

Wat is qigong?

Een korte inleiding


Qigong (Chi-Kung) is een term die we vaak tegenkomen. De meeste personen die we tot nu toe interviewden beoefenen of geven zelf les in één of andere vorm van deze bewegingsleer.  Het is onvermijdelijk dat je in de studie van Chinese geneeskunde dit onderwerp zult tegenkomen.  Dit artikel probeert de lezer op weg te helpen in zijn verkenning van de wereld van Qigong.

Ba Duan Jin

8 brocaten qigong


Ba Duan Jin ofwel de acht brokaten is misschien wel de meest bekende qigong vorm die er is.  Hoewel er vele soorten qigong zijn en er een ontelbaar aantal vormen beschikbaar zijn voor de moderne beoefenaar van deze bewegingsleer, blijft deze specifieke set oefeningen zijn waarde doorheen de tijd behouden. Niet voor niets wordt deze vorm sterk aangeraden door de Chinese Health Qigong Association.(5)  In dit artikel gaan we wat dieper in op de achtergrond van de Ba Duan Jin.  We kijken naar soorten, de geschiedenis, de uitvoering alsook naar het beschikbare onderzoek. 

literatuur

Wil Je Blijven Leren?

nieuwsbrief envelop

Schrijf je dan nu in voor
onze maandelijkse nieuwsbrief