meditatie

De weg naar binnen

Mindfulness VS Meditatie

7 tips voor het opzetten van meditatie training

 

Mindfulness is een begrip wat voor weinigen nog vreemd is. We komen het tegen in het bedrijfsleven, in de sfeer van persoonlijke ontwikkeling of in de medische sector. Misschien dat we niet allemaal even goed weten wat mindfulness nu precies is maar het begrip is ons vast niet onbekend. Vaak wordt het gelijk gesteld aan meditatie en voor velen onder ons is meditatie het beoefenen van mindfulness. Toch is er een groot verschil tussen mindfulness en meditatietraining.

Gevaren van meditatie

3 alarmerende dingen die je wil weten voor je begint

 

Mediteren lijkt soms wel een nieuwe heilige graal te zijn. De wetenschap toont immers aan dat het enorm veel voordelen kan opleveren.

In een tijd waarin stress en onrust, angst en psychologische uitdagingen schering en inslag zijn wordt meditatie vaak als wondermiddel neergezet voor de kwaaltjes van de moderne tijd. De spiritualiteit van oude culturen en diens beoefening hiervan kunnen ons wegleiden van de dagelijkse beslommeringen en kwaaltjes die het moderne leven op ons bord gooit.

In dit artikel willen we enkele van die beloftes in perspectief plaatsen zodat we met z’n allen op een meer veilige manier onze training kunnen beginnen. Want hoe dan ook – meditatie is niet zonder gevaar. Die gevaren onder het tapijt vegen in de hoop de positieve effecten in het daglicht te zetten en zo de beoefening te promoten is niet alleen een slecht idee – het is ronduit onverantwoord.

Neidan - Interne Alchemie

Interne Training binnen de Daoïstische traditie

Neidan is een term die we de laatste tijd wel eens vaker horen opduiken.  De term komt voort uit het Daoïstische gedachtegoed. In de zoektocht naar spiritualiteit en zingeving kent ook het Daoïsme zijn opleving binnen de Westerse cultuur.  Net zoals het Daoïsme wel eens als een filosofische stroming wordt aangeduid – zo ook de term Neidan. (6)  Het beschrijft echter eerder een proces van zelfontwikkeling dan dat het daadwerkelijk een filosofisch iets betreft.

literatuur