Nieuwsbrief

Yang Sheng

 

Welkom in onze maandelijkse nieuwsbrief

Hey!  Welkom bij een nieuwe Yang Sheng Lifestyle Nieuwsbrief

We zijn een tijdje afwezig geweest – september 2023 was zelfs de laatste – maar we zijn terug! Ondertussen zitten we in het jaar van de draak en is de beweging van het hout element duidelijk voelbaar. Hier hebben we het afgelopen half jaar naartoe gewerkt.

Hoog tijd voor een update dus want er zijn enkele interessante ontwikkelingen – let’s dive in!

 

Knowledge Updates

Interview met Tony Verkamer

Deze maal mochten we zelf aan de andere kant van het interview kanaal staan. TCM Lover vroeg ons te gast op zijn podcast om te praten over hoe we Chinese geneeskunde kunnen begrijpen en toepassen. Het was een erg leuk en vrijblijvend gesprek waar we enigszins de randen van het vakgebied opzochten.  Beluister de podcast online.

Een kritisch geluid

Eén van de onderwerpen die aan bod kwam in de podcast alsook in het laatste magazine aan de hand van Mao Zedong, is dat we steeds kritisch moeten kunnen blijven kijken naar onszelf en naar het vakgebied van Chinese geneeskunde.  Naar aanleiding daarvan poste ik een artikel die ingaat op de fouten binnen de zoektocht naar wetenschappelijkheid van deze mooie traditie.  Over Science-based Medicine en de valkuilen daarvoor.

 

YouTube

Eén van mijn favoriete Martial Artists Jonathan Barbary is heel erg actief mbt oude Chinese cultuur. Op zijn YouTube kanaal vond ik een leuk filmpje over een speciaal soort wapen: de Killing Pen of the Hell Judge.  Check it out

Podcast – GRATIS cursus Chinese Metafysica

Chinese Metafysica zijn de bouwstenen van Chinese geneeskunde. Yin yang, wuxing, bagua, trigrammen en hexagrammen – tot de stammen en takken aan toe. Een cursus is het niet per definitie maar je kunt er wel ontzettend veel uit leren. Onze nieuwe Podcast reeks met Johannes Bloemsma van Nourishing Destiny. Na het succes van ons interview in het laatste magazine moesten we er meer mee doen.

Daarom zijn we samen een reeks gestart om mensen mee te nemen in de diepte van het Chinese denken.  Mis deze unieke kans niet, meld je aan voor de podcast reeks en kijk vandaag nog jouw eerste aflevering!

Yang Sheng Lifestyle Magazine

Sinds onze laatste nieuwsbrief zijn er maar liefst 2 exemplaren van het YSL magazine verschenen. Bestellen doe je via: https://www.cnys-tcm.com/product/abonnement-cnys-magazine/

Omdat we zo lang niks laten horen hebben – krijg je ze van ons alle exemplaren van 2023 en daarna nog één exemplaar die gepland staat eind april .

Maw. als je nu besteld krijg je de drie laatste nummers + het volgende nummer voor de prijs van 3.  (DIGITAAL of PAPIEREN VERSIE)

Exclusief aanbod voor deze nieuwsbrief!  – Enkel geldig in maart – Vermeld NIEUWSBRIEF bij je aankoop.

cover van het yangsheng lifestyle magazine nr. 21

yang sheng lifestyle magazine cover nr. 20

CNYS Yangsheng Lifestyle magazine nr. 19

Top BOEKEN

1. In de studie van het Daoisme kun je bijna niet omheen de beïnvloeding van het Boeddhisme en Confucianisme. De Chinese cultuur is zo verweven met deze drie religies dat je ze onmogelijk afzonderlijk kunt zien. Althans dat was een stelling van mijn eerste leraar. Eentje die me steeds bij is gebleven en wat mogelijk aan de grondslag ligt voor mijn interesse in deze drie velden.
Eén van die praktijken wat ik erg fascinerend vind is Deity Yoga. Ooit vond ik daar een cursus van ergens verborgen in een donker hoekje van zijn kelder. Een proces waarbij men een godheid visualiseert en diens kwaliteiten overneemt. Eén wordt met. Het veld van Tantra Boeddhisme.
Waarin men aan de hand van specifieke rituelen, meditaties, visualisaties, mudra’s etc… het pad naar Verlichting wenst te bewerkstelligen.
Sommige aspecten herken ik uit het Daoisme, andere weer helemaal niet. Hoewel het visualiseren van godheden me bekend is, is dit naar mijn ervaring steeds meer in de context van communicatie met de goden. Minder in de zin van éénwording zoals in Tantra. Wie ze wel kent, laat je horen – ik ben erg benieuwd.
Als er al een overeenkomst zit dan zit die zeker niet in een vergelijking tussen de zogenaamde ‘Sexual Kungfu’ waarmee het Daoisme veel bekendheid heeft geworven en de seksueel gerichte Tantrische stromingen die meer te maken hebben met Hedonistische New Age overtuigingen dan met de religieus Boeddhistische Tantra traditie.

2. Livia Kohn en Tijd

Tijdens mijn interview met Johannes Bloemsma van Nourishing Destiny hadden we het over het concept van tijd. Over stammen en takken.
Ik herinner me nog goed toen ik Joan Duveen – expert in het veld – hierover interviewde. Hij me na het interview vroeg: je snapt er niet te veel van hé?
😅
En gelijk had hij. Ik had de materie vluchtig bekeken en had gehoopt dat het interview me helderheid zou verschaffen. Maar het ging mijn petje te boven. Ik wist te weinig af van de materie om er diepgaande vragen over te kunnen stellen.Daarom besloot ik enige tijd later een artikel te schrijven over stammen en takken. Die is er uiteindelijk niet gekomen zoals ik het wou – die hebben jullie dus nog tegoed van me
😉
De reden waarom het er niet van gekomen is, was omdat ik ervan uitga om iets echt te kunnen begrijpen je de basis onder de knie moet hebben. En dat was in het geval van stammen en takken het concept van tijd. Daar ben ik op blijven haken.Het blijft een ongelooflijk interessant maar moeilijk te bevatten concept. Het resultaat van mijn zoektocht werd het artikel over “De Chinese Kalender” – https://www.cnys-tcm.com/de-chinese-kalender/
Ik moest toegeven aan Johannes dat ik ondanks het schrijven van het artikel, me nog steeds een groentje voelde. Als een vis in het water. Misschien moest ik de boeken eens gaan lezen van Livia Kohn die tot mijn verbazing (ik kende maar één van de boeken) een hele reeks heeft geschreven over de tijd.
3. Dit is de parel die ik zelf momenteel aan het lezen ben – Klassiek Chinese Geneeskunde is tenslotte een heel andere tak van sport dan de moderne TCM. Ontdek hoe het reinigen van de Hart-Geest jou een betere therapeut zal maken. Een ware aanrader.

Tool van de maand

Deze ken ik via mijn schoonmoeder die het voor velerlei klachten inzet. Niet alleen de bekende spierpijn of druppeltje onder de neus bij een verstopte neus. Zo smeert ze het eveneens op haar voorhoofd bij hoofdpijn of op de buik bij buikpijn. Zelf heb ik dat natuurlijk ook wel eens getest – en ja hoor met succes. Hoewel ik het zelf met name inzet bij verstopte neus in de nacht.
Een andere toepassing is als olie bij het guasha schrepen. De verwarmende werking van tijgerbalsem in combinatie met het schrepen – een double up benadering van spierpijn. Het is tijgerbalsem in olievorm. Gebruiken met mate dus haha.

 

 

Stichting Foundation Chinese Yang Sheng and TCM                        KVK: 65138996

Volg de Stichting op LinkdIn of op Facebook